Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Καίσαρας Βοργίας,η ενσάρκωση του Μακιαβελισμού


Βλέποντας την αξιόλογη σειρά “οι Βοργίες” και έχοντας ενασχοληθεί σε προηγούμενο άρθρο και με τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι λέω να σταθώ  στον άνθρωπο που ίσως  συγκέντρωνε  πάνω του τα παραπάνω στοιχεία που περιγράφει στο βιβλίο του τον  Καίσαρα Βοργία.
Ο Καίσαρας Βοργίας αναφέρεται ουκ ολίγες φόρες στον Ηγεμόνα σαν παράδειγμα προς μίμηση και λαμβάνοντας υπόψη ότι συγγραφέας και Καίσαρας γνωρίστηκαν και προσωπικά μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ήταν ένα  είδος πρότυπου ηγεμόνα για τον διπλωμάτη από την Φλωρεντία και  αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης.
Ο Μακιαβέλι, τον χρησιμοποίησε ως πρότυπο του Ηγεμόνα, λόγω της αποφασιστικότητάς του, του καιροσκοπισμού του, της ταχείας ικανότητας εκτέλεσης, της έλλειψης ενδοιασμών. Ο Καίσαρας Βοργίας νόθος γιος του διασήμου για τον νεποτισμό ,την ανηθικότητα και τον αδίστακτο χαρακτήρα του ανά το παγκόσμιο πάπα Αλέξανδρου ΣΤ ή κατά κόσμο Ροδρίγκο Βοργία έγινε ή μάλλον διορίστηκε καρδινάλιος από τον πατέρα του μόλις αυτός κέρδισε το παπικό αξίωμα δωροδοκώντας ένα μεγάλο μέρος του κονκλαβίου των
  Καρδιναλιων. Βλέπετε οι Βοργίες ήταν πάμπλουτοι και είχαν στην κατοχή τους  πλούσια μοναστήρια και εκτάσεις στην Ισπανία (κυρίως Βαλένθια) και Πορτογαλία .Έτσι όταν ανέβηκε στον παπικό θρόνο ο Ροντρίγκο ως  Αλέξανδρος ΣΤ το πρώτο πράγμα που φρόντισε να κάνει ήταν να διορίσει σαν καρδινάλιο τον Καίσαρα (εντάσσεται σε μία γενικότερη προσπάθεια να ελέγξει το Κολλέγιο των Καρδιναλίων διορίζοντας  δώδεκα νέους καρδινάλιους, ένας εκ των οποίων και ο Καίσαρας ετών τότε 18 ).Ο Καίσαρας  θα ασκούσε και χρέη προσωπικού σύμβουλου.
Ο Αλέξανδρος διόρισε επίσης  σαν διοικητή των παπικών στρατευμάτων των δεύτερο γιο του Χουάν .Την διαβόητη κόρη του Λουκρητία Βοργία την πάντρευε κατά το δοκούν για να συνάψει συμμαχίες με σημαίνοντες ηγεμόνες της εποχής(πχ Τζιοβάνι Σφόρτσα, ηγεμόνα του Πέζαρο).
 Αλλά ο Καίσαρας Βοργίας ποτέ δεν είχε ενδιαφέρον για τα εκκλησιαστικά αξιώματα ,είχε άλλες βλέψεις και πιο συγκεκριμένα ήθελε να αναλάβει το παπικό στράτευμα και να δημιουργήσει ένα είδος κράτους-πριγκηπάτου στην κεντρική Ιταλία. H μεγάλη ευκαιρία να βάλει σε εφαρμογή τα σχέδιά του για την απόκτηση εγκόσμιας εξουσίας τού δόθηκε το 1497 με τη δολοφονία του αδελφού του Χουάν. Κυκλοφόρησε τότε ευρύτατα η φήμη ότι στη δολοφονία είχε συνεργήσει και ο Καίσαρας.
Παρόλα αυτά σαν ηγέτης ο Καίσαρας και ειδικότερα δε όταν ανέλαβε την διοίκηση του παπικού στρατού μετά την δολοφονία του αδελφού του (υπάρχουν όπως προείπαμε ισχυρές ενδείξεις να κρύβεται αυτός πίσω από την δολοφονία ) έδειξε μεγάλες ικανότητες και κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα
  να πετύχει μια σειρά νικών που είχαν ως αποτέλεσμα την κατάληψη περιοχών της Κεντρικής Ιταλίας. Ήταν αδίστακτος και δεν απέφευγε ούτε το έγκλημα για να επιτύχει τα σχέδιά του. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα θα λέγαμε ήταν η φράση που χαρακτηρίζει τον Καίσαρα αλλά και την οικογένεια Βοργία εν γένει.
Μάλιστα για τον λόγο αυτό και σε αναζήτηση συμμαχιών  παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Καρλόττα Ντ'Αλμπρέ, αδερφή του βασιλιά της Ναβάρρα και συμμάχησε με τον Γάλλο βασιλιά Λουδοβίκο τον ΙΒ’, που του έδωσε το δουκάτο του Valentinois, θελκτικό στον Καίσαρα γιατί μπορούσε να ξαναχρησιμοποιήσει το προσωνύμιο Valentino, με το οποίο ήταν γνωστός όταν ήταν αρχιεπίσκοπος στη Βαλένθια. Ο Λουδοβίκος του υποσχέθηκε επίσης να τον υποστηρίξει  στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Ακόμη κι αν ο βασιλιάς της Γαλλίας τού διασφάλιζε την πολιτική στήριξη, ο Valentino είχε ανάγκη από πολλά χρήματα για το στρατό του. Σ' αυτό του το πρόβλημα τον βοήθησε ο πατέρας του  πουλώντας δώδεκα τίτλους καρδιναλίων. Η τιμή στην οποία πληρώθηκαν ήταν αρκετά ψηλή έτσι ώστε να επιτρέψει το ξεκίνημα της στρατιωτικής επιχείρησης του γιου του.
Χρησιμοποιώντας τα γαλλικά στρατεύματα (σαν επικουρικές δυνάμεις όπως λέει και ο Μακιαβέλι )ο  Καίσαρας κατέλαβε πρώτα το Πέζαρο, την Τσέζενα και το Ρίμινι, και αργότερα τη Φαέντσα, το Ουρμπίνο  τη Σενιγκάλια και το Φορλί .Μάλιστα στην Σενιγκάλια ο Καίσαρας Βοργίας διέπραξε  το διασημότερο από τα εγκλήματα που αποδίδονται στην σταδιοδρομία του. Φάνηκε υποχωρητικός και συμφιλιωτικός απέναντι σε συνωμότες και τους κάλεσε να συναντηθούν μαζί του στη Σενιγκάλια για να συζητήσουν.
H συνάντηση ήταν παγίδα και ο Βοργίας κατέσφαξε τους συνωμότες. Το περιστατικό αναφέρεται στον Ηγεμόνα Ύστερα από όλες αυτές τις πολεμικές επιχειρήσεις έλαβε από τον πάπα-πατέρα του τον τίτλο του «Δούκα της Ρωμάνια». Μάλιστα ο Μακιαβέλι αναφέρει ότι ο Καίσαρας έκανε ήταν δυνατόν και ότι πρέπει να κάνει ένας συνετός και ικανός άνθρωπος για να ριζώσει σε εκείνες τις χώρες που η τύχη και τα όπλα άλλων του τα είχαν παραχωρήσει (ΚΕΦ Ζ).
Επίσης αναφέρει στο ίδιο κεφάλαιο ότι όταν κατέλαβε αυτές τις περιοχές ο Καίσαρας θέλησε να μην στηρίζεται πλέον στα όπλα (στρατό) και την τύχη άλλων και το πρώτο πράγμα που έκανε  ήταν να εξασθενίσει την δύναμη των αντιπάλων  φατριών της Ρώμης. Επίσης στο κεφάλαιο ΙΓ ο Μακιαβέλι αναφέρει τον Καίσαρα σαν παράδειγμα ηγέτη  που ξέρει να επιλεγεί τα κατάλληλα στρατευματα.Πραγματι ο Καίσαρας είχε χρησιμοποιήσει τα επικουρικά στρατεύματα για να κατακτήσει τις περιοχές αυτές αλλά είχε την οξυδέρκεια να αντιληφθεί γρήγορα την επικινδυνότητα τους και στράφηκε στον μισθοφορικό στρατό που εμπεριέχει μικρότερο κίνδυνο. Αργότερα τον διάλυσε και αυτό τον στρατό και οργάνωσε δικό του ώστε να νικά ή να χάνει με τις δικές του δυνάμεις (ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΓ)
 Ο Καίσαρας μάλιστα οργάνωσε τη δολοφονία του δούκα του Μπισέλιε, δεύτερου συζύγου της αδελφής του Λουκρητίας, πράξη πάντως που φαίνεται να είχε ως κίνητρο την προσωπική εκδίκηση και όχι πολιτικές διαφορές.(πρέπει να αναφέρουμε ότι  φήμες τις εποχής αναφέρουν ότι ο Καίσαρας είχε ερωτικές σχέσεις με την Λουκρητία)
Το τελικό ζητούμενο των Βοργία ήταν να μεταβάλουν το Παπικό Κράτος σε ένα κράτος λαϊκό κάτω από τη δική τους επιρροή, αποσπώντας το από τη νόμιμη δικαιοδοσία του πάπα και αρχίζοντας μια δυναστεία. Με άλλα λόγια προσέβλεπαν στην απόδοση κοσμικού χαρακτήρα στο Παπικό Κράτος χρησιμοποιώντας το παπικό χρήμα.
Τον Αύγουστο του 1503 πέθανε ξαφνικά ο πάπας Αλέξανδρος. Χωρίς την προστασία του πατέρα του και στερημένος του παπικού χρήματος ο Καίσαρας είδε την τύχη του να παίρνει ραγδαία την κατιούσα. Ο νέος πάπας Ιούλιος
B' (πριν την εκλογή του ήταν γνωστός σαν καρδινάλιος Τζουλιάνο ντε λα Ρόβερε ) ήταν ορκισμένος εχθρός της οικογένειας Βοργία.Μαλιστα ο Μακιαβέλι του το καταλογίζει σαν το μοναδικό του λάθος ότι δηλαδή δεν αντιτάχτηκε στην εκλογή κάποιου που είχε θανάσιμες διαφορές με την οικογένεια του .Ο Τζουλιάνο ντε λα Ροβέρε  φέρθηκε έξυπνα και αν και εχθρός των Βοργιών κατάφερε να  πάρει την υποστήριξη των καρδινάλιων τους για να εκλεγεί αφού υποσχέθηκε στον Καίσαρα την αναγνώριση του κράτους της Ρωμάνια και την θέση του σημαιοφόρου της εκκλησιας.Εκλελεγμενος πάπας ον αθέτησε τις υποσχέσεις αυτές και δεν αναγνώρισε τον τίτλο του Καίσαρα ως δούκα της Ρωμάνια και κατ' απαίτησή του οι εκτοπισμένοι ηγεμόνες άρχισαν να ανακτούν τις πόλεις τους, που τις είχε καταλάβει ο Βοργίας. Επί ένα εξάμηνο ο Βοργίας έμεινε κρατούμενος του πάπα ώσπου το 1504 παραδόθηκε στον Φερδινάνδο B' της Ισπανίας, ο οποίος τον φυλάκισε. Το 1506 ο Βοργίας δραπέτευσε και κατέφυγε στον κουνιάδο του βασιλιά της Ναβάρας, στην υπηρεσία του οποίου σκοτώθηκε πολεμώντας κατά την πολιορκία μιας πόλης που είχε εξεγερθεί.Αναμφίβολα θα μείνει στην ιστορία σαν μια σκοτεινή αλλά παράλληλα ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που ζωντανεύει στις σελίδες του Ηγεμόνα.




ΑΝΑΦΟΡΕΣ
ο Ηγεμόνας (Μακιαβέλι)
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AC%CF%80%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%BB%CE%AD%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CE%A4%CE%84
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=155087
http://www.tovima.gr/relatedarticles/article/?aid=157000

1 σχόλιο:

  1. Ο Καίσαρας Βοργίας ήταν ένας πολέμαρχος αν θέλετε της Ιταλικής Ενοποίησης,προτού αυτή επιτευχθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή